HER EVİN BİR ÖYKÜSÜ VAR

 
Çocukluğumda bizim mahalle
Kanal Boyu. Sağ köşedeki mavi ev.
Pencereden gördüklerimize tanık
oluruz. Ya görmediklerimiz?
Fotoğraflar için buraya tıklayınız
Bu bir Malatya- Tahtalı Minare
Barutçu / Aydınoğlu hikayesidir. 

HAYDARPAŞA GARI
BU YIL BEŞİNCİSİNİ
DÜZENLİYORUZ. 
13 KASIM 2023 PAZARTESİ
SAAT 12:00 -14:00 ARASI

Bir ‎5 kişi ve ‎şunu diyen bir yazı '‎V. HAYDAR PAŞA GARI Okuma Etkinliği هااله Haydarpaşa Garı İskelesi 13.11.2023 12:00-14:00 numanaydinoglu.com haydarpasagari13kasim numanaydinoglu@gmail.com Okusalardı yapmazlardı... Aydınoglu‎'‎‎ görseli olabilir

13 Kasım 2023 Pazartesi gününü takviminize yazdınız mı?
Her şey o gün başladı aslında. 13 Kasım 1918. Mustafa Kemal Atatürk Haydarpaşa garına ulaşmış, oradan kendisini almaya gelen Kartal İstimbotu'na binmek üzere merdivenlere yönelmişti ki,  yaveri Cevat Abbas yanına gelip bir süre beklemeleri gerektiğini söyledi. Mustafa Kemal tahmin ettiği şeylerin gerçekleşmiş olduğunu anladı. Başını kaldırıp Marmara'dan Boğazın girişine baktı. Üç yıl önce Çanakkale boğazında mağlup edip evlerine gönderdiği İngiliz ve Yunan orduları İstanbul'u işgal etmek üzere nispet yaparcasına boğaza giriş yapıyorlardı. Korkulan olmuştu.
Bekleme süresi dolmuş, İşgal kuvvetleri Haliç girişinden Dolmabahçe önlerine kadar giderek yerlerini almış, Saraya tehditler savuracak şekilde demir atmişlardı.
Mustafa Kemal kararını vermişti. Cevat Abbas'a işaret ederek Kartal İstimboltuna bindiler. Cevat Abbas çok üzgündü. Paşa ise kararlı.  İstimbot boğazın sularını yarıp işgal donanmalarının arasından geçerken yaverine şöyle dedi.
"TASALANMA ÇOCUK, GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER"
VE DEDİĞİNİ YAPTI. 
KASIM AYI CUMHURİYET TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLAYLARA EVSAHİPLİĞİ YAPTI.
29 Ekim'de Cumhuriyet ilan edildi.  Bağımsız bir devlet olmanın temeli atılarak ümmetlikten vatandaşlığa geçildi. 1 Kasım tarihinde önce Saltanat kaldırıldı altı yıl sonra da harf devrimi yapıldı.
Biz her yıl 13 Kasım'da Haydarpaşa garı önünde 12:00- 14:00 arasında kitap okuyarak Cumhuriyetimize damga vuran bu özel yere saygı sunmak istiyoruz ve diyoruz ki OKUSALARADI YAPMAZLARDI.
Daha fazla bilgi için lütfen sitenin konuyla ilgili bölümünü ziyaret ediniz.
Numan Aydınoğlu

ETKİNLİK FOTOĞRAFLARI İÇİN
RESME TIKLAYINIZ.
HER YIL 13 KASIM'DA 
SAAT 12:00 DA BEKLİYORUZ.
OKUSALARDI YAPMAZLARDI.
Özel ve Güzel

GÜNÜN MESAJI

 En Anlamlı Söz

Karıncaya sormuşlar :
''Nereye gidiyorsun?''
''dostuma'' demiş.
''Bu bacaklarla zor'' demişler.
Karınca : ''olsun, varamasam da yolunda ölürüm'' demiş... 

AYDINOĞLU SOYAĞACI

 Aile Soyağacımız


Hayatın Güldüren Yüzü
Sadık Şendil
Yüzüncü yıla doğru Cumhuriyet

Yüzüncü yıla doğru Cumhuriyet

 

Bundan tam 99 yıl önce bugün güneş yine böyle umut ile doğmuştu henüz ikinci gününü kutlayan Cumhuriyet Türkiye’sinin üstüne. Cumhuriyeti kuran hükümet yoğun bir çalışma içine girdi. Cumhuriyeti kurmak bir sonuç değil, bir başlangıç idi ve herkes bu bilinçle uyanmıştı yeni güne. Askeri savaş kazanılmıştı sadece. Şimdi siyasi savaş kazanılmalı Cumhuriyetin her bir bireyi bu nimetten faydalanmalı hak, hukuk, adalet karşısında eşit olmalıydı. İşi ve aşı olmalıydı. Beslenmeliydi. Önce; “bedensel Beslenme” dedi yönetenler. Yollara döküldüler. Fabrikalar açtılar, tarıma destek olup çiftçiliği ve hayvancılığı desteklediler. Aynı zamanda “ruhları da beslenmeli” idi her bir ferdin. Sevgi ile kucakladılar halkı. Onları kendilerinden biri olarak gördüler. On yılda demir ağlarla ördüler ana yurdu dört baştan. Birlikte omuz omuza savaştıkları halk ile kucaklaştılar. Onların temsilcilerini yönetime aldılar. Gelecek için Birlikte karar verdiler. Temsilcilerini kendileri seçsin istediler. Bitmedi, birlikte çağdaş medeniyete ulaşmak için “beyinlerin de beslenmesi” gerekiyordu. Eğitim seferberliği başlattılar. Harf devrimi yapıp okumayı kolaylaştırdılar. Öğretmenler yetiştirip onları ülkenin dört bir yanına gönderdiler.  Üniversite devrimi yapıp eğitimi Anadolu’ya yaydılar. Gençleri bir kıvılcım olarak Avrupa’ya gönderdiler. Bitti mi? Hayır. Böyle bir seferberliği birbirine bağlayan bir zincir daha gerekiyordu. Atatürk için bu zinciri bulmak hiç de zor olmadı. “SANAT” dedi Atatürk. Operalar yazıldı, Anadolu karış karış dolaşılıp lokal kültürler sanatla birleştirildi. 15 yıl içinde TÜRKİYE MUCİZESİNİ (vizyon değil) yaratarak Time dergisinin özel sayı yapmasını sağladılar. Dünyaya örnek oldular.

Evet biz de aynı yoldan giderek sanatın bağlayıcı ve birleştirici özelliğini yanımıza alacağız ve besleneceğiz, yeni nesli besleyeceğiz İnsanca ve insana yakışırcasına, bedensel, ruhsal ve beyinsel olarak besleneceğiz, besleyeceğiz.  Böylece; EN BÜYÜK BAYRAM sonsuza dek yaşayacak. Ancak BAYRAMLAR SADECE KUTLAMAK İÇİN DEĞİL, ONLARA SAHİP ÇIKMAK VE BİR SONRAKİ NESLE EMANET ETMEK İÇİN VARDIR. KUTLAMAK İÇİN HAK ETMEK GEREKİR. BAYRAMLAR BİR MESAJ MEŞALESİDİR VE ELDEN ELE TAŞINMALIDIR. ŞİMDİ ÇALIŞMA ZAMANI.

 

Numan Aydınoğlu

31 Ekim 2022

 

 

  
309 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
YAYIMLANAN KİTAPLARIM
HAYATIN GÜLDÜREN YÜZÜ

HAYATIN GÜLDÜREN YÜZÜ,
SADIK ŞENDİL.
RENCİDE GÖLGELER SOKAĞI
NAİL'İ BIRAKAMAM
İdil 2
SAYILMAYANLAR
Sayılmayanlar, raflarda yerini aldı.




Okuyucu Yorumları
ŞAM'DA BİR MARDİNLİ