HER EVİN BİR ÖYKÜSÜ VAR

 
Çocukluğumda bizim mahalle
Kanal Boyu. Sağ köşedeki mavi ev.
Pencereden gördüklerimize tanık
oluruz. Ya görmediklerimiz?
Fotoğraflar için buraya tıklayınız
Bu bir Malatya- Tahtalı Minare
Barutçu / Aydınoğlu hikayesidir. 

HAYDARPAŞA GARI
BU YIL BEŞİNCİSİNİ
DÜZENLİYORUZ. 
13 KASIM 2023 PAZARTESİ
SAAT 12:00 -14:00 ARASI

Bir ‎5 kişi ve ‎şunu diyen bir yazı '‎V. HAYDAR PAŞA GARI Okuma Etkinliği هااله Haydarpaşa Garı İskelesi 13.11.2023 12:00-14:00 numanaydinoglu.com haydarpasagari13kasim numanaydinoglu@gmail.com Okusalardı yapmazlardı... Aydınoglu‎'‎‎ görseli olabilir

13 Kasım 2023 Pazartesi gününü takviminize yazdınız mı?
Her şey o gün başladı aslında. 13 Kasım 1918. Mustafa Kemal Atatürk Haydarpaşa garına ulaşmış, oradan kendisini almaya gelen Kartal İstimbotu'na binmek üzere merdivenlere yönelmişti ki,  yaveri Cevat Abbas yanına gelip bir süre beklemeleri gerektiğini söyledi. Mustafa Kemal tahmin ettiği şeylerin gerçekleşmiş olduğunu anladı. Başını kaldırıp Marmara'dan Boğazın girişine baktı. Üç yıl önce Çanakkale boğazında mağlup edip evlerine gönderdiği İngiliz ve Yunan orduları İstanbul'u işgal etmek üzere nispet yaparcasına boğaza giriş yapıyorlardı. Korkulan olmuştu.
Bekleme süresi dolmuş, İşgal kuvvetleri Haliç girişinden Dolmabahçe önlerine kadar giderek yerlerini almış, Saraya tehditler savuracak şekilde demir atmişlardı.
Mustafa Kemal kararını vermişti. Cevat Abbas'a işaret ederek Kartal İstimboltuna bindiler. Cevat Abbas çok üzgündü. Paşa ise kararlı.  İstimbot boğazın sularını yarıp işgal donanmalarının arasından geçerken yaverine şöyle dedi.
"TASALANMA ÇOCUK, GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER"
VE DEDİĞİNİ YAPTI. 
KASIM AYI CUMHURİYET TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLAYLARA EVSAHİPLİĞİ YAPTI.
29 Ekim'de Cumhuriyet ilan edildi.  Bağımsız bir devlet olmanın temeli atılarak ümmetlikten vatandaşlığa geçildi. 1 Kasım tarihinde önce Saltanat kaldırıldı altı yıl sonra da harf devrimi yapıldı.
Biz her yıl 13 Kasım'da Haydarpaşa garı önünde 12:00- 14:00 arasında kitap okuyarak Cumhuriyetimize damga vuran bu özel yere saygı sunmak istiyoruz ve diyoruz ki OKUSALARADI YAPMAZLARDI.
Daha fazla bilgi için lütfen sitenin konuyla ilgili bölümünü ziyaret ediniz.
Numan Aydınoğlu

ETKİNLİK FOTOĞRAFLARI İÇİN
RESME TIKLAYINIZ.
HER YIL 13 KASIM'DA 
SAAT 12:00 DA BEKLİYORUZ.
OKUSALARDI YAPMAZLARDI.
Özel ve Güzel

GÜNÜN MESAJI

 En Anlamlı Söz

Karıncaya sormuşlar :
''Nereye gidiyorsun?''
''dostuma'' demiş.
''Bu bacaklarla zor'' demişler.
Karınca : ''olsun, varamasam da yolunda ölürüm'' demiş... 

AYDINOĞLU SOYAĞACI

 Aile Soyağacımız


Hayatın Güldüren Yüzü
Sadık Şendil

Geometri ve Paralel

Eliptik Geometri

Geometri ile ilgilenenler muhtemelen Carl Friedrich Gaus’u  (1777-1855) duymuşlardır.  Gaus’un Öklid dışı geometri üzerine oldukça yoğun çalışmalar yapmıştır. 1799 yılında günlüğüne “Geometri konusunda müthiş ilerlemeler kaydettik” diye not düşmüştür. Daha sonra yani 1813 yılında ise  “Şu anda paralel doğrular teorisinde Öklid’den daha ileri bir noktada değiliz. Bu, matematiğin er geç değişmek zorunda olan bir ayıbıdır.”  Notunu eklemiştir günlüğüne.  Zaman Gaus’u haklı çıkardı ve Hiperbolik Geometri kavramı matematik dünyasının içine bir bomba etkisi ile düştü.

Gaus’un öğrencilerinden olan Bernhard Riemann,  Hiperbolik Geometri ’nin Öklid dışı tek geometri olmadığını,  başka geometrilerin de olacağını kanıtladı.  10 Haziran 1854 tarihinde Göttingen’de yaptığı konuşmada “Geometri, mekan kavramıyla ve bu mekandaki yapıların temel ilkeleriyle ilgili varsayımlar geliştirir. Bunlarla ilgili sadece üstünkörü tanımlar üretir. Temel özellikleri belirleyen şeyler aksiyomlardır.” Reinman’ın ileri sürdüğü muhtemel geometri teorileri  arasında, bir kürenin yüzeyinde rastlayabileceğimiz ELİPTİK GEOMETRİ de vardı.

 

Önce Öklid’in beşinci önermesini hatırlayalım.

Paralellik Aksiyomu: Eğer bir doğru iki doğruyu kesiyorsa ve iç açıların toplamı iki dik açıdan küçük olan tarafından sonsuza devam edildiğinde , iki doğru mutlaka kesişirler (Bu ifade paralel olmayan doğruların kesinlikle kesişeceğini, paralel olan doğruların ise hiç bir zaman kesişmeyeceğini belirtir)

Yani bir başka deyişle “Bir doğruya dışındaki bir noktadan yalnız bir paralel doğru çizilebilir”

Eliptik Geometri ise: Bir doğruya dışındaki bir noktadan hiçbir paralel çizilemeyeceğini söyler. Çünkü bu geometriye türünde, iki nokta arasındaki en kısa mesafe bir doğru değil, Merkezi kürenin merkeziyle örtüşen büyük dairenin parçasıdır. (Örnek Istanbul  - New York uçuş rotası)

Aslında küre üstüne çizdiğimiz herhangi iki büyük dairenin zıt kutuplarda,  yani karşılıklı iki noktada kesişeceğini kolaylıkla görebiliriz. Örnek olarak ekvatorda birbirine paralel gibi görünen iki meridyen iki kutup noktasında birleşir.

Yani günümüz ülke siyasetinde en çok kullanılan terim olan paralel kavramını hayatımıza siyaset değil geometri dâhil etmiştir. O halde biz de Geometrik olarak değerlendirdiğimizde;

a-) Dünya Eliptik bir yapıdadır

b-) Güneşin etrafında eliptik bir yörüngede döner

c-) Siyaset dünya işidir, O halde dünya işlerini Eliptik Geometri ile anlatabiliriz.

Bu üç maddeye göre baktığımızda şu anda ekvatordaki meridyenler gibi birbirine paralel görünenler dün birleştikleri kutbun zıt noktasında yeniden birleşecekleridir.

Bunu yukarda adlarını andığımız bilim adamları söylüyor.

Saygılarımla


Yorumlar - Yorum Yaz
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
YAYIMLANAN KİTAPLARIM
HAYATIN GÜLDÜREN YÜZÜ

HAYATIN GÜLDÜREN YÜZÜ,
SADIK ŞENDİL.
RENCİDE GÖLGELER SOKAĞI
NAİL'İ BIRAKAMAM
İdil 2
SAYILMAYANLAR
Sayılmayanlar, raflarda yerini aldı.




Okuyucu Yorumları
ŞAM'DA BİR MARDİNLİ